dimecres, 17 de setembre del 2008

Noves tecnologies, quina por? - 18/09/2008 -

Internet, ordinadors, càmeres, digitals, DVD, telèfons mòbils,...i un munt d’aparells més formen part d’aquesta era digital que ha entrat amb força al carrer, a les escoles, a la feina, en definitiva, a les nostres vides. I com si nasquessin amb els manuals d’instruccions al cervell, els joves són els que més les utilitzen o les saben utilitzar, i això fa que es considera un tema de joves.

Vàries vegades, xerrant sobre noves tecnologies amb persones més grans i preguntant-los-hi per què no les aprofiten, la resposta sol ser semblant a “Això és cosa de joves”, “Això és molt difícil”, “Això és una xorrada”, “I això, de que em serveix?” entre d’altres. Però un cop s’aconsegueix que entrin, utilitzin, disfrutin, d’una d’aquestes noves tecnologies en queden encantats, meravellats, o més ben dit, entusiasmats.

Certament, les noves tecnologies és un món que avança a la velocitat de la llum, de manera que mai es pot estar a la última moda, i això pot crear una certa recança a pujar al carro. “Si em compro l’últim ordinador que ha sortit i ens dos dies s’ha fet vell”. I és cert. Però això no ens ha de fer por, per què les noves tecnologies no és només tenir la última virgueria digital, sinó saber utilitzar i aprofitar les que tens, o aquelles que en pots disposar. És a dir, pujar al carro i saber-lo conduir molt bé.

Com podem pujar al carro? Si ens centrem en la informàtica, els ajuntaments ofereixen un gran nombre de cursos als seus centres cívics o altres equipaments on aprendre aquesta matèria, que van des de els passos més bàsics com conèixer que és i com funciona un ordinador (a nivell d’usuari, no de tècnic) fins a crear documents de text, o fins i tot pàgines web. Altres cursos permeten aprendre a treballar amb la càmera fotogràfica digital, navegar per internet o utilitzar el telèfon mòbil. Un cop aquí, el següent pas seria adquirir-ne algun d’aparell; aquí, cal mirar molt i saber que es busca, i quan es sap buscar el preu més baix. El fet que hagi dit que s’ha de saber que es busca és un detall que no s’ha de passar per sobre; si només volem el telèfon mòbil per trucar, l’agafem senzill (tot i que serà difícil que no porti algun “extra”). Si volem una càmera digital, no escollim una amb milers i milers de Mega píxels, per què les fotografies que fem, en general, no les hem d’imprimir a mida de camp de futbol!!!!

Però un dels temes més importants és Internet, la gran xarxa d’informació de tot, sobre tot, i en tot moment. Una font d’informació, d’intercanvi, de coneixement que no té límits, però que té molt poder. Com em deia un amic fa uns dies, el gran buscador Google ha fet 10 anys a internet, i de ben segur que cap empresa al món en 10 anys ha aconseguit el poder, publicitat, ressò, importància i pes en la societat com ho ha fet Google. I internet, permet també contactar amb altres persones del món, però no només per lligar (que alguns/es ho fan), sinó per establir amistats i conèixer altres realitats, compartir idees, debatre idees, és a dir, saber més enllà d’allò que en els mitjans de comunicació clàssics ens arriba.

Abans d’acabar, i sense deixar el tema internet, actualment s’està accentuant aquesta interacció entre els usuaris d’internet amb l’aparició d’eines com el Facebook, que permeten una ràpida difusió d’idees a més de majors possibilitats de debats i relacions.

Per últim, animar a tothom a endinsar-se en el món de les noves tecnologies, ja sigui de la mà dels cursos dels centres cívics, com de la mà dels fills, nets, nebots o familiars propers. S’ha de perdre la por, per què les noves tecnologies no mosseguen, ni piquen. És més, solen facilitar moltes coses, com per exemple les càmeres digitals: abans 24, 36, 48 fotos....i no les podies escollir. Ara potser realitzar més de 500 fotografies, sense miraments, i escollir aquelles que t’agradin més per poder-les imprimir a la botiga o a casa; i les que no t’agradin les borres, i les que no vols imprimir les guardes. Tant fàcil com això. Així, que endavant!