dimecres, 17 de juny del 2009

UN SOMRIURE A L’HOSPITAL -18/06/09-

Els hospitals sempre han estat espais las quals mostren un cert respecte, a la vegada que no és que faci molta il·lusió ser-hi, ni com a visitant i menys com a pacient. Amb tot, la construcció dels edificis hospitalaris ha evolucionat entenent que han de ser espais agradables, que tot i els problemes de salut als quals va associat ha de ser un espai ampli i lluminós. Un exemple d’això ho trobem a l’Hospital d’Igualada, on és més que apreciable el canvi en els espais, amb major llum natural, espais més amables per estar-s’hi i també més còmode per accedir-hi. Una personeta de 8 anys em deia un dia que perquè han fet l’Hospital tan bé si total, la gent no hi vol anar a l’hospital sinó estar curat...

Però aquesta evolució ha d’anar acompanyada d’uns millors serveis, com també ha passat, però no només els serveis hospitalaris. Ja des de fa uns 7 anys existeix un servei a l’Hospital d’Igualada que es diu la Ludoteca La Finestra. Es tracta d’un espai on els infants pacients i aquells que vénen com a visitants tenen per poder jugar, ja sigui pintant amb colors, jugant amb cotxes o amb nines, o fins i tot algun Play Mòbil en alguna de les seves infinites formes. No és una guarderia, sinó un espai on els nens i nenes que estan ingressats poden trencar la rutina que l’hospital, oblidar-se per un moment on estan i compartir amb altres jocs i una estona d’esbarjo. La malaltia no marxarà, però en canvi sí que es farà més agradable l’estada al mateix. En veritat, es tractaria de poder fer sorgir un somriure a les cares dels infants, un somriure que es trasllada als familiars (sobretot als pares), recuperar un certs moments d’alegria que arribaran un cop es surti del recinte hospitalari i la malaltia hagi estat solucionada.

Aquest projecte, al qual vaig poder col·laborar com a voluntari, va aparèixer quan encara l’Hospital estava en dos edificis i estava situat a l’edifici de la Mútua, en un espai petit però que permetria encabir-hi taules i cadires per infants, una capsa amb cotxes (tant grans com petits) i un pupitre, per poder pintar dibuixos o jugar al Qui és Qui, encara que durant alguns moments l’espai va ser compartit amb llitets de bebès. Va ser Ara, amb el nou equipament hospitalari l’espai de la Ludoteca ha crescut, s’ha fet més gran, i per tant els infants han guanyat un espai per ells, dedicat a ells, on ells manen, tot i que un responsable, el Joan, serà qui controli els jocs i dinamitzi l’espai.

Segurament abans que existís ningú la trobava a faltar però ara, és un servei, un equipament més de l’hospital el qual cada dia més infants, pares i mares, hi donen confiança i hi participen, i gràcies a això ha arribat als 7 anys d’existència, i per molts més que es puguin complir. La petita celebració realitzada el dilluns dia 15 de juny al vestíbul de l’Hospital ha simbolitzat aquest nou any de feina, a la vegada que un reconeixement a la tasca feta per totes aquelles persones que d’alguna manera o altre hi ha dedicat una part del seu temps, però sobretot pel Joan, la persona que l’està portant a terme i que ha cregut fermament en el projecte lúdic i educatiu que pot suposar una Ludoteca a un hospital. Per aquells que estigueu interessats, al vestíbul de l’Hospital trobareu una exposició de fotografies de la Ludoteca en commemoració d’aquests anys d’existència, on es poden veure tant l’espai anterior com el nou, les taules de jocs, les joguines, els jocs de taula, colors de fusta i “plastidecor”....

En definitiva, un projecte que pretén crear somriures en un Hospital, davant les adversitats que poden suposar les malalties o els mals moments que creen, un somriure per ajudar a superar-les i encarar amb més ànims aquest moments crítics. Un “petit” projecte social que se suma al gran projecte col·lectiu de l’Hospital. Felicitats a tots aquells i aquelles persones que hi han participat i participaran, i per molts anys que en poguem gaudir (en el benentés que haguem d’estar a l’Hospital, és clar).

1 comentari:

Un vell amic xD ha dit...

Això sembla el consultori de la senyoreta pepis...

Cuerva Dimisió! xD