diumenge, 18 de gener del 2009

DÈFICITS ECONÒMICS -24/01/2008-

Des del Ple municipal on es van debatre els pressupostos, seguint amb el ple municipal on es van aprovar la constitució de vàries societats municipals, hi ha qui s’ha queixat que amb l’aprovació d’aquests dos conceptes l’Ajuntament d’Igualada es generava un deute molt important, i referent al cas de les societats municipals hi ha qui no hi estava d’acord per què algunes d’aquestes societats no tindrien beneficis fins més enllà del 2014.

Com ja vaig comentar en un altre article, la falta de confiança en el sector públic i voler que el sector privat, les empreses privades, ho resolguin tot porta a fer certes afirmacions, però en aquest cas dels beneficis econòmics de les noves societats municipals, el tema ja ens porta a conclusions. Aquestes mateixes persones que ara critiquen que les algunes noves societats municipals no tinguin beneficis econòmics a curt termini són del mateix grup polític que governant la Generalitat durant molt anys devien pensar el mateix: “Per què fer un hospital nou a Igualada? Si no ens aportarà beneficis econòmics! No cal, fem-lo esperar uns anys”. I dins aquest model d’arguments hi podríem incloure l’edifici dels Nous Jutjats, o la Ronda Sud d’Igualada. I els anys van passar, una desena o més, fins que un govern tripartit va posar els Beneficis Socials davant els econòmics, injectant diners a aquestes obres, essent el resultat que l’Hospital i els Jutjats s’estrenen el 2007, la Ronda Sud comença la seva construcció el 2007, i a més s’afegeixen un nou CAP al costat dels Mossos d’Esquadra, i un nou CEIP al costat de la llar d’infants la Rossella; d’aquests dos últims equipaments comentar que l’alcalde de la ciutat els va demanar a l’inici del 2005, i alguns deien que la carta als reis potser molt llarga, acostumats a que la Generalitat de CiU no ens fés cas 15 anys després de demanar les coses. El 2007 el nou CEIP i el nou CAP ja estan en plena construcció, el 2008 acabaran les seves obres si tot va bé, i aquests dos equipaments tampoc aporten beneficis econòmics...però Socials sí, i això hi ha qui ho té present i hi posa diners i ganes per portar-ho endavant, i qui no ho té present, i no en vol saber res.

L’important de les noves societats municipals no és si aportaran beneficis econòmics abans o després, sinó si permetran que la ciutat disposi de serveis i equipaments que generin Beneficis Socials, que millorin la qualitat de vida de tots els ciutadans i ciutadanes, i que ho faci el més aviat possible, demà i no d’aquí a 15 anys; el Nou Palau Firal a la renovada Avinguda Catalunya al costat del World Trade Center Igualada demà i no d’aquí a 15 anys, o la Fàbrica de les Arts, que inclou la nova Escola de Música, una residència o alberg per joves estudiants, una gran sala-Auditori, Igualada ho vol demà i no d’aquí a 15 anys. Voler transformar ara la ciutat és preparar-la per un futur millor, per uns ciutadans i ciutadanes més ben preparats, més cohesionats, més dinàmics, i això no es mesura amb beneficis econòmics; qui no entén aquest concepte d’ajuntament com a instrument de servei als ciutadans i ciutadanes, com a instrument públic de transformació i progrés de la ciutat no pot estar capacitat per liderar-ne la seva gestió, i aquests que volen tants beneficis econòmics ens són uns.

Per acabar, voldria fer un esment a un comentari sobre la frase “l’ideari “comunista” està entrant fort a Igualada...” que algú va comentar la setmana passada; aquesta frase crec haver-la escoltat als documentals i pel·lícules sobre la Guerra Civil, en boca d’algun general golpista, i substituint Igualada per Espanya. Espero que sigui una pensament fora lloc del seu autor, ja que sinó mostra un cert sentiment de “l’alcaldia d’Igualada és meva i me l’ha robat la ciutadania tres cops seguits”, o com diu un personatge del senyor dels anells “L’alcaldia d’Igualada és el meu tresor” i es va repetint la frase permanentment, acabant boig. Desitjo que no sigui així, el temps dirà.