L'any 1998, el conseller Macias visita l'Anoia anunciant que s'està fent l'estudi de la Ronda Sud però no anuncia calendari. I el PP presenta una esmena als pressupostos del 1999 perquè la Generealitat només preveu fer-ne una rotonda.
Bé, la Ronda Sud va seguir dormint el somni dels justos fins arribats al 1999, any d'eleccions municipals (maig) i autonòmiques (octubre).
A principis d'any, concretament el 15 de gener de 1999 la Veu de l'Anoia publica una entrevista al director general de carreteres Antoni Lluch, el qual diu que existeix un estudi informatiu previ al projecte pel tram oest però que la resta és una escala de bones intencions. El conseller Macias anuncia el març que s'han començat a fer els estudis de traçat del primer tram (l'oest) a través de Montbui, que ens interessa connectar bé. D'alguna manera, aquesta és una prioritat per al govern de la Generalitat.
El 18 de maig de 1999 es presenta la primera fase de la ronda sud, la qual voreja el nucli de Sant Maure per l'oest i utilitza el futur pont Igualada - Montbui de prop del Moli Nou. Amb tot, es tracta d'un avantprojecte i no estan concretades les formes de finançament, per tant sense dotació pressupostària de la Generalitat, i amb dubtes que aquesta la pagués tota. L'alcalde d'Igualada, Josep Maria Sussana, considera que serà positiu pels municipis de Montbui i Igualada.
L'1 d'octubre de 1999 es produeix acord total entre Igualada i Montbui per a la Ronda Sud, que destaca per la seva funció d'evitar el trànsit de pas entre Montbui i Vilanova, reduint els embussos del trànsit intern d'Igualada. I es mostra el plànol següent (LA VEU DE L'ANOIA):
El 15 d'octubre de 1999, Flora Sanabra, candidata al Parlament de Catalunya per CiU, no parla de la Ronda Sud com a prioritat del Govern a l'Anoia, centrant-se només en la carretera de Manresa i Jorba-Calaf en matèria viària.
El 31 de desembre de 1999 el regidor Antoni Pàmies fa constar que no hi ha resposta a les al·legacions que l'Ajuntament d'Igualada ha presentat per què el traçat de la Ronda Sud acabi a la rotonda de Sant Jaume Sesoliveres.
El 2001, el grup parlamentari del PSC al Parlament de Catalunya torna a reclamar la construcció de la Ronda Sud al Parlament mitjançant una proposició no de llei. El Parlament aprova el 26 de setembre una resolució que insta el govern a establir en el termini de ters mesos les mesures necessàries per aprovar el projecte de construcció de la primera fase de la Ronda Sud d'Igualada, d'acord amb els objectius del planejament urbanístic dels ajuntaments de Santa Margarida de Montbui i Igualada.
L'any 2003, any electoral per les municipals (maig) i autonòmiques (novembre), es desencatlla de nou, tot i les reiterades demandes dels alcaldes. El maig de 2003, just una setmana abans de les eleccions municipals, es presenta l'avantprojecte i un estudi d'impacte mediambiental de la futura Ronda Sud, al qual s'adjunta la següent imatge (DIARI D'IGUALADA):
El setembre de 2003, Felip Puig en una visita a l'Anoia admet que "les comunicacions a l'Anoia són deficitàries però demana temps". El 10 d'octubre de 2003 Felip Puig visita Igualada per presentar els estudis de la Ronda Sud, del qual adjunto la imatge (REGIÓ 7):
Aquest és l'últim dibuix de la Ronda Sud de CiU. I la seva explicació és: la ronda sud d'Igualada servirà per descarregar de trànsit els vials interns d'Igualada. Alhora, alleugerirà la carretera N-IIa de la presència de vehicles que amb origen o destinació als municipis de Santa Margarida de Montbui i Vilanova del Camí, van en sentit Barcelona o Capellades.
El 17 d'octubre de 2003 la Veu publica unes declaracions de Josep Miserachs, candidat de Convergència i Unió al Parlament de Catalunya conjuntament amb Maria Senserrich, on deia que el futur de l'Anoia passa per la ronda Sud. Alguns mitjans de comincació desitgen que no torni a quedar guardat el projecte, com va passar des del 1999.
El 2006, amb eleccions autonòmiques l'1 de novembre. El juliol s'aprova el PITC el qual també inclou la Ronda Sud d'Igualada i a l'octubre s'aprova definitvament el traçat del primer tram i s'inicien la licitació de les obres les quals s'adjuqdiquen el 21 de desembre de 2006, amb el següent traçat:
Amb més detall:El 2006 també s'aprova inicialment el Pla Director Urbanístic de la Conca d'Òdena, el qual serà sotmés a dos aprovacions inicials més, aprovant-se definitivament el 2009, amb el següent traçat de la Ronda Sud:
El Pla Director realitza el dibuix definitiu de la Ronda Sud, amb noves connexions amb Igualada, la millora de la C-37 en la seva variant del Nucli antic de Montbui, en la millora de la carretera de Santa Coloma, així com altres futurs vials com els previstos al Parc Tecnològic de Jorba-Igualada.
El 2008 s'aprova l'avantprojecte de POUM d'Igualada per unanimitat dels regidors el qual inclou les previsions del Pla Directoren matèria viària i ferroviària, com mostren les imatges següents:
Finalment, l'agost de 2010, el president Jose Montilla inaugura la nova Ronda Sud en el seu primer tram:
Surt a concurs el projecte constructiu del segon tram, el qual segueix les indicacions que marca el Pla Director, com mostra la imatge següent: