dissabte, 30 de maig del 2009

Talent, igualtat de gènere i discriminació positiva

Com cada matí, aquesta setmana vaig escriure una frase a través del twitter: Bon dia! El 50 % del talent de la nostra societat, és a dir les dones, no s'aprofita. Cal lluitar per canviar-ho!

A partir d'aqui, es va engegar un debat constructiu molt interessant entre dos dels meus amics del facebook, amb el següent resultat:

Jordi Bonaventura Hi ha tants homes mancats de talent com dones mancades d'autoestima, de la mateixa manera que hi ha tantes dones mancades de talent com homes d'autoestima. prou de discriminació, ni positiva ni negativa!!al meu entendre la discriminació positiva no deixa de ser una hipocresia, penses que has de protegir a l'altre perquè el consideres inferior. si jo fos dona, em sentiria humiliat pel missatge que vols transmetre.
Montserrat Capdevila Doncs jo sóc dona i no mes'n sento, perquè sense oportunitat no hi ha possibilitat, i és un fet encara la desigualtat!
Jordi Bonaventura Cadascú té el seu caràcter i es pren les coses de forma diferent. jo no em referia a sentir-me humiliat pel proteccionisme, sinó pel fet que us estiguin utilitzant com a eina de campanya.
Montserrat Capdevila Doncs si no és en campanya quan. Es parla de les propostes per la igualtat, ja hem diràs quan? Si en la pràctica del dia a dia costa tant i s'oblida
Jordi Bonaventura I doncs? tu mateixa em dones la raó, de què serveix que es parli en campanya i després s'oblidi?? perquè saps perfectament que això és el que passarà, es prendran 4 mesures de cara a la galeria, o segurament ni tant sols això.tant per tant no cal parlar-ne, ens estalviem mentides, enganys i sentir-nos utilitzats.... el que falta per solventar aquest problema és anar a l'arrel. és una qüestió de cultura i educació, i això està clar que no interessa a cap dels que governin, no fos cas que algú pensi una mica massa.
Montserrat Capdevila Per part del PSC no s'oblida pas, en som militants i practicans quotidians, en el dia a dia. Et recordo els avenços duts a terme, no sense controvèrsia pels governs socialistes, tan a l'Estat com a Catalunya!
Jordi Bonaventura D'acord, ja m'ho has dit tot.però recorda'm aquests avenços, si us plau. els que hagin servit d'alguna cosa, eh.. la palla mediàtica i sensacionalista te la pots estalviar.
Vicenç Bacardit Garcia Així doncs, els autors de la campanya publicitària del PSC/PSOE a les europees deuen ser homes. o els mateixos del suc Don Simon.
Montserrat Capdevila Bé, doncs ja que em reptes, ho faig! Dir-te però que segurament no hi deus veure més enllà dels titulars de la premsa, però si mires en el teu entorn quotidià, veuràs que els homes ja gaudiu de 15 dies de permís de paternitat, hi ha una llei contra la violència que ampara les dones víctimes d'aquest fenòmen, els serveis adreçats a aquestes víctimes....., també els programes adreçats a dones qualificades perquè puguin accedir a llocs de direcció... de mica en mica, s'està convertint en una realitat. O bé la llei d'igualtat que a va fent que cada vegada hi hagi més dones al capdavant de les empreses, o si més no, als consells d'administració..., o les dones que treballant al camp no han constat mai perquè eren invisibles, a partir d'ajudes es normalitzen i passen a formar part del sistema laboral, o les dones que a l'ombra també formaven part de l'atenció a la dependència sense cap mena d'ajuda econòmica...Continuo?
Jordi Bonaventura Continua, si us plau...tot el que dius em sembla un despropòsit. des de quan ens hem de fixar en criteris de paritat enlloc de la qualificació individual independentment del fet que sigui home o dona. això pot fer que molt homes més qualificats que dones és quedin fora per criteris de paritat, i només és qüestió de temps que s'inverteixi la truita i ja no crec que et faci tanta gràcia. ... ara bé.. dir-te també que el meu entorn quotidià no són els consells d'administració, ni les multinacionals, ni res de tot això. i els titulars me'ls acostumo a passar bastant per alt...la llei de la violència hi ha de ser òbviament, però no la violència de gènere, sinó la violència en general. qui foti mal a qui sigui que el tanquin i a cagar. fer distincions només es deu a interessos populistes. la resta de coses de que parles són només arreglar injustícies que no haurien d'haver existit, per tant no cal que us en poseu la medalla.
Vicenç Bacardit Garcia Eps, estic amb el jordi. la primera discriminació és posar, per exemple, 20 homes i 20 dones podent escollir 40 persones. si tots som iguals i gaudim dels mateixos drets, la llei de la paritat és una "parida".
Montserrat Capdevila Reitero, sense l'oportunitat no hi ha la possibilitat de demostrar la capacitat...(o incapacitat) i per tant, sense oportunitat no hi ha possibilitat d'arribar a la paritat.
Montserrat Capdevila I no cal que vagis als consells d'administració, centenars d'entitats que estan copades pels homes perquè les dones no tenen l'oportunitat, perquè per elles mateixes tampoc no volen plantar batalla... i això del permís de paternitat és sensibilitat justament per la igualtat, perquè també els homes tinguin l'oportunitat de gaudir i compartir els primers moments de la vida dels fills on s'estableixen vincles fonamentals pel seu desenvolupament. també em dónes la raó amb això d'arreglar injustícies... i qui ho ha fet és qui governava, i no uns altres, que ho podien trobar injust com tu però no van fer res per canviar-ho! I això del 60-40 és bo perquè protegeix tant per una banda com per l'altra, tant els homes com les dones, així no n'hi ha cap que quedi exclòs, com ha passat al llarg de tants anys. ... Ho sento, però som el partit de la igualtat d'oportunitats... per tant, és la base de la nostra raó de ser. Sento que no us agradi ni ho compartiu!.
Jordi Bonaventura D'acord doncs, però si vols fer campanya fes-la de cara a un públic més receptiu. esteu sempre pensant en clau de partit, en cada paràgraf hi apareix la parauleta, jo us parlo de persona a persona.. sigueu independents d'una vegada i deixeu de banda els colors que defenseu!
Montserrat Capdevila No sé pas a quina parauleta et refereixes, però en tot cas ... és per convicció que parlo, de persona a persona, si et molesta ja no ho sé, en tot cas disculpa si alguna de les meves paraules ha t'ha ferit, no ho pretenia. Jo no estic fent campanya amb tu, estic rebatent les teves consideracions. Crec que aquest és un espai prou democràtic per poder-ho fer, també de persona a persona. I disculpa si t'ha molestat, reitero, no ho pretenia. En tot cas tenim un punt en comú: conèixer en Carles Cuerva. Si ell vol, ja em farà fora i no et molestaré més amb les meves argumentacions. Ara bé, crec que hi tinc tot el dret!
Jordi Bonaventura Nonono,no em malinterpretis, res del què has dit m'ha molestat, al contrari, és un debat interessant i se n'ha de parlar.Però està bé que abans de començar-lo tothom posi les cartes sobre la taula i ens professi la fe que confessa.... Jo no et demanavaque defensesis la posició del teu partit enumerant les seves accions, per això ja puc anar a l'hemeroteca. (Igual com podria anar-hi a veure què s'ha dit en campanya i després no s'ha complert :P)Només volia que et qüestionessis si la discriminació positiva és realment "positiva". I en segon lloc, només remarcava l'evidència que en campanya es diuen moltes coses, totes d'elles boniques i idíl·liques però a l'hora de la veritat es queden en ben poc. I que igual que s'han usat les víctimes del terrorisme per guanyar vots, també ho fan amb les del masclisme.
Montserrat Capdevila Doncs jo estic convençuda que la discriminació positiva ... és realment "positiva", i el meu cas n'és l'exemple més clar. Si no hagués estat per l'oportunitat de les llistes paritàries, jo no hi hagués entrat mai, i no hagués tingut la possibilitat de fer i demostrar res del que estic fent... i l'altra cosa són les campanyes, que són períodes de febrada en què sembla que es jugui a veure qui la diu més grossa. Jo et parlo de la realitat quotidiana, de la que visc, veig i sento cada dia... i que encara em diu que les dones estan infravalorades, per cultura i per tradició, i en segons quins espais no representades. I per això una de les meves feines és treballar per posar en valor aquesta feina que fan i poden fer, aquest talent al qual feia referència en Carles, que sovint és ocult, amagat, invisible. L'hem de fer visible, i és des de la política (utilitzant campanyes com a instruments per fer-ho, encara que no t'agradi)
Montserrat Capdevila Per sensibilitzar la societat! Hem de posar de manifest per què les dones encara cobren menys que els homes pel mateix lloc de treball? Per què hi ha moltes professions en què estan subrepresentades? o bé per què no hi ha homes en d'altres professions? O ... é per què encara a casa el pes de les tasques domèstiques l'assumeixen majoritàriament les dones? Bé, són reflexions que encara hem de fer per conscienciar-nos i treballar per evitar les diferències, les desigualtats! Com? doncs des de la política, però també des de molts altres àmbits de la societat, i especialment des de la sensibilitat dels homes, que també s'haurien de preguntar per què les dones no volen o no fan determinades coses. Per això encara fa falta posar-ho en titulars a les campanyes electorals... encara que després el dia a dia costi.. tot i així et repto també a fer això que deies de les nostres campanyes i veure què s'ha acomplert, què no, i per què no?
Jordi Bonaventura Utilitzar campanyes no es sembla del tot incorrecte, sempre i quan siguin campanyes institucionals i no electorals :Pla solució de les llistes paritàries pot ser una eina, però ho ... és només a curt termini, i no soluciona el problema de fons.la solució només passa per un sistema educatiu amb cara i ulls, i que el pas de les generacions creï la consciència que un home val el mateix que una dona. qualsevol altra cosa és només posar pegats. i a títol personal, no t'hagués fet molta més il·lusió entrar a les llistes únicament per mèrits pròpis sense que ningú tingués en compte el teu sexe??
Montserrat Capdevila Com que jo no em dedicava a la política, ni se m'hagués passat pel cap. Segurament algun mèrit devia tenir que van pensar amb mi!