Tot i que fa potser una setmana ben bé no se sabia que hi hauria unes eleccions, ara ja hi som, en plena campanya de les eleccions europees, i els pobles i ciutats s’han anat omplint a una velocitat més lenta que de costum dels tradicionals cartells electorals. Cartells, per tots els gustos i colors, vermells, taronges, grocs, verds i blaus i algun altre que també apareixerà. Els estils de campanya també ben variats, segons l’estratègia que cada partit ha escollit per encarar unes eleccions que estan cridades a ser poc participatives. Però per què?
El motiu principal que es diu és que Europa està lluny, molt lluny,... si agafem Brussel·les com a centre d’Europa està lluny, però de Barcelona a Brussel·les hi ha 1.075 km, uns 200 més que de la capital catalana a A Coruña. Per tant no és la distància quilomètrica, és alguna cosa més. Podria ser desconeixement, encara que més o menys tothom sap que és Europa, la pot situar,...però que es fa a Europa? Això sí que podria ser el problema. Preguntant que fa Europa per nosaltres la resposta es centra principalment a la moneda única europea, l’Euro, que moltes subvencions vénen d’Europa, sobretot al sector agrícola, i ben poca cosa més com a resposta. Europa, amb tot, és molt més. I molt a prop.
I citaré alguns exemples. L’any 2008 es van acabar les obres d’adequació de la riera d’Òdena al seu pas per Vilanova del Camí i Igualada, amb un arranjament que li permet absorbir possibles crescudes de cabal, tan típiques al clima mediterrani. Aquesta obra ha estat finançada amb fons FEDER, els Fons de Desenvolupament Regional de la Unió Europea. Varis programes que té l’Ajuntament d’Igualada i la Mancomunitat de la Conca d’Òdena en matèria de formació i per ajudar a les persones a trobar feina estan finançats amb fons que provenen de la Unió Europea. I altres exemples els trobaríem en el centre la Vinícola de Santa Margarida de Montbui, algunes de les obres portades a terme a l’Avinguda Catalunya d’Igualada i també el projecte Leader a l’Alta Anoia per tal d’impulsar el desenvolupament de les àrees rurals, amb el foment d’activitats turístiques, conservació i millora del patrimoni rural, i millorar els processos de transformació i comercialització dels productes. Europa també és Erasmus, el programa que facilita als universitaris estades per estudiar a l’estranger o el programa Equal pel foment de la participació de les dones en feines tradicionalment masculines, on Igualada hi ha participat conjuntament amb altres capitals de comarca.
Amb tot, és evident que hi ha d’haver algú que decideixi cap on s’aboquen més recursos, sí cap a les polítiques socials i d’igualtat com Equal o Erasmus, o seguint el model econòmic que fins ara hem tingut i que tan bé ha anat per alguns i tant malament està anant per moltes altres... Així, tot i que pugui semblar lluny, allò que fan a Europa té repercussió, impacte molt a prop nostre. És per tant molt important el vot, sigui el que sigui, fer-lo. Les noves generacions ja no hauran viscut les guerres mundials, i la pesseta la coneixeran pels llibres o alguna que encara quedi guardada en algun calaix de casa. Europa ens ha fet tenir un ampli temps de pau, i mica en mica s’està construint. Ja ens agradaria viure com al nord d’Europa, però no tot són drets, allà també tenen deures.
La construcció d’Europa, que estem fent entre tots, serà possible sí hi creiem, no només quan es juga determinada lliga de futbol, sinó al dia a dia, quan agafem un metro a Barcelona que ha estat finançat des d’Europa, o quan alguna normativa del nostre estat i país és fruït de l’adaptació de normes vingudes d’Europa, i això ens afecta en coses tan quotidianes com les etiquetes dels aliments o les hores de treball setmanals.
Tot i que alguns han volgut crear una Europa més de dretes, per sort s’ha pogut evitar que s’imposesin les 65 hores setmanals de treball. I això, ho decideixen aquells senyors/es de tan lluny. Però l’urna per decidir qui són aquells senyors/es és ben aprop. Aprofitem-la.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada