Si fa un mes aproximadament celebràvem la setmana de la mobilitat sostenible i segura, ara toca la setmana de l’energia; a vegades sembla que s’organitzin per què els polítics es posin les medalles corresponents, però el fet que la celebració d’aquests esdeveniments genera un debat, i això és molt important.
Així, la setmana de l’energia ens vol conscienciar sobre un ús més eficient de l’energia i l’estalvi de la mateixa, que en definitiva és estalvi econòmic i menys impacte mediambiental. Tot i que el preu del petroli hagi baixat (encara que no tant a les butxaques dels ciutadans), no es pot deixar de banda el fet que actualment funcionem majoritàriament amb combustibles fòssils, que acaben essent cremats formant aquest fum – boira grisosa que regna pels cels de les ciutats del món. Algú podria pensar que el vent és una bona solució per emportar-se aquesta boira, però igual que l’empeny lluny la pot portar aprop.
La solució passa per reduir l’ús del petroli, essent més eficients, i l’altre promoure les energies renovables. Aquesta frase pot quedar “xupi-guai”, molt “eco”, i super “progre”, però aquestes són les dues vies principals per afrontar el repte de l’energia d’una manera sostenible, sostinguda i econòmica.
Reduir l’ús del petroli per ésser més eficients es tracta de fer-ne un és més racional, i això va molt relacionat amb la mobilitat sostenible; no vol dir que deixem d’utilitzar el cotxe o la moto, sinó que n’evitem el seu ús indiscriminat. Això ja suposa un gran estalvi, i un benefici per la salut de les persones molt important. El fet de ser més eficients està molt lligat als avenços tecnològics, i per tant a seguir invertint més en investigació i desenvolupament, per tal de trobar vehicles menys consumidors, calderes que “gastin” menys (en això la Generalitat hi té un programa de subvencions per substituir calderes), entre d’altres, o com no, l’utilització d’altres combustibles com el projecte desenvolupat a l’Escola Universitària d’Igualada, la Teneria, on han dissenyat un vehicle que funciona amb oli vegetal, i que ja viatjat per bona part d’Europa.
Promoure les energies renovables, sobretot la solar, és un dels altres camins a explotar. Així, les noves normatives d’edificació ja incorporen l’obligació que els edificis incorporin sistemes de captació solar per escalfament de l’aigua, a més d’haver-se’n generalitzat la seva instal·lació als edificis públics (com el Mercat de la Masuca). A part de la solar, disposem de l’energia eòlica, on disposem ben aprop d’aquí d’un exemple, concretament a les Maioles, recomanant anar a veure aquest nous gegants de les nostres contrades; amb tot, l’energia eòlica, tot i ser renovable, aixeca certa irritació per l’impacte paisatgístic i pels ocells. Cal ser exigents en el respecte mediambiental, sobretot pel que es refereix als ocells, però crec que els molins eòlics poden ser un element interessant del paisatge anoienc.
Per últim, comentar un tema de l’últim ple municipal a Igualada. Si CiU va fer la seva utilització mediàtica i partidista de la crisi econòmica fa uns dies, ERC també ho ha fet d’una manera encara més directa i descarada, o més ben dit, d’una manera més poc útil i demagògica. Així, en comptes de voler treballar junts, hi ha qui es posiciona per futurs pactes electorals, i això ara mateix no és el que toca. Segurament sempre es creu que es fa poc, però aprofitar el moment econòmic actual per moviments tàctics polítics de desgast del govern, de cap govern, no ens farà sortir de la crisi, i més aviat encara provocarà un major enfartament de la política que no s’ocupa dels problemes dels ciutadans. Llàstima que alguns polítics tinguin com objectiu això, el “com pitjor, millor”. Esperem que algunes idees canviïn. Tots hi guanyarem.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada