dimecres, 24 de desembre del 2008

“No lluitis contra el vent, fes molins” -24/12/2008-

Aquest hauria de ser el lema per afrontar els reptes que la crisi ens està portant a les nostres llars, mostrant el nostre esperit emprenedor per poder-ne sortir. Il·lusió, imaginació, esforç i esperit de superació han de ser les peces clau de l’estratègia per poder trobar les solucions que la nostra economia i territori necessiten, que han d’esdevenir un sospir d’optimisme dins el núvol fosc i gris de pessimisme persistent.

Predir el futur no és una ciència exacta, però a l’ambient es respira que l’any 2009 serà un any dolent, pitjor que aquests últims mesos del 2008, i això es veurà traduït en l’índex de l’atur i segurament en un ritme econòmic en davallada. Com bé es conegut, el sector econòmic que més hi sortirà perdent serà el sector de la Construcció, però aquest té íntims lligams amb sectors industrials i de serveis, de manera que la seva crisi s’ha escampat com una taca d’oli. Això ha suposat una baixada del consum, i...bé, no cal seguir que tothom coneix com va l’història.

Heus ací que s’apropa un 2009 amb molt de moviment, i per tant és important que es posin en marxa instruments, idees, programes o projectes que inverteixin aquesta tendència a la baixa, però d’una forma ferma, responsable i seriosa, i sense focs d’artifici de curta durada. I en tots els àmbits, per què la crisi no ha d’afectar els sectors més febles de la societat, que són els que acaben reben sempre...com a resultat de les males pràctiques dels rics...els nous i els de sempre. Un exemple d’aquest últim és no fa gaires dies quan a la Llacuna es va signar un acord entre l’Ajuntament del municipi i el Consorci Sociosanitari d’Igualada, dins el marc d’ampliació de serveis que Igualada ofereix a la comarca, per tal de poder crear un complex d’atenció a la gent gran que inclogui Residència, centre de dia i pisos per la gent gran; amb això, es dota aquest municipi d’un servei d’atenció pel col·lectiu de la gent gran molt important, a la vegada que ha de suposar la creació de nous llocs de treball en aquest sector econòmic tan important.

Un altre exemple el trobem amb el projecte VIVEX, que vol ajudar aquelles persones emprenedores en donar-los un espai i ajuda per poder començar els primers temps dels seus projectes empresarials. Projecte liderat per Igualada, on hi participen Vilanova del Camí, Piera, La Pobla de Claramunt i Prats de Rei, municipis que representen la diversitat del territori de la comarca, així com una diversitat política; això últim mostra que la voluntat que els projectes avancin, per què la comarca necessita accions i no retrets, és el que aquests municipis han posat per davant de l’interès partidista, a diferència del principal grup de l’oposició a l’Ajuntament d’Igualada que no hi estigué d’acord ... seguint l’estratègia de “com pitjor li va el govern, millor per nosaltres”, que això és tradueix a la pràctica en estar a la contra de tot, en perjudici d’allò que espera la ciutadania que és una actitud responsable, i treballadora davant els reptes i problemes que vénen.

Amb tot, i tornant al títol de l’article, desitjo que hi hagi gent que se’l faci seu, i amb això poder afrontar els pròxims temps; segur que no és l’únic possible, però crec que és molt adequat. Igualment, desitjar a tots aquells lectors/un bon any 2009 i unes bones festes, en bona companyia, tot esperant que hi hagi salut per poder-les celebrar. Aprofito també per comentar que a la pàgina web http://jocdecartes.blogspot.com/ podreu trobar els articles que cada setmana surten publicats. Fins l’any 2009! Salut!