dimarts, 16 de setembre del 2008

EL POUM -31/07/2008

No fa gaires dies l’Ajuntament d’Igualada ha tret a informació pública l’Avanç del nou Pla d’Ordenació Urbanística Municipal, o més conegut com Pla general, d’Igualada. El POUM és el document que defineix el model de ciutat del futur a través de la planificació del seu creixement i els usos del sòl. És a dir, es tracta de situar les noves zones de creixement residencial, les zones industrials, noves zones verdes, nous punts de centralitat urbana,...que donen com a resultat la ciutat de futur.
Com ja he explicat alguna altre vegada, la planificació urbanística és una eina molt positiva per poder endreçar el territori alhora que preveure’n les necessitats de serveis, de manera que no es produeixin creixements en forma de bolets en punts sense serveis, i que posteriorment s’hi hagin de fer arribar, el que suposa un sobrecost per la societat. El Pla general del 1988 preveia una ciutat de 78.000 habitants, i ara se’n preveu una de 90.000; que no s’hagi arribat als 78.000 habitants no és cap desastre, simplement la ciutat no ha tingut la necessitat d’utilitzar aquesta capacitat màxima de població, utilitzant el creixement que li era necessari. Tampoc serà un desastre si no arribem als 90.000, però l’important és que s’hi arribaria amb els serveis i equipaments necessaris que aquest volum de població requereix.
El nou POUM d’Igualada treballa en vàries direccions. Una primera, densificar el territori ordenadament, a través de la renovació dels habitatges del Nucli Antic i Barri de les Adoberies, i amb un canvi de tipus de zones residencial, a més de situar noves zones verdes; el terme municipal és petit, per tant la ciutat creix en alçada, però amb límits, encara que cert creixement d’Igualada no es farà dins el terme municipal sinó als municipis del voltant, però això el POUM d’Igualada no en parla (el Pla Director Urbanístic de la Conca sí). Una segona línia d’actuació es la creació de noves centralitats urbanes, arreu de la ciutat, com la Fàbrica de les Arts a l’antic Escorxador o el World Trade Center Igualada, que han de ser motors de dinamització de la ciutat i del barri on estan situats. Una tercera línia d’actuació és la creació dels eixos comercials o de barri, seguint amb l’objectiu que cada barri disposi d’un carrer central amb comerços i serveis on s’hi pugui passejar, i que sigui un instrument de cohesió social del barri així com de potenciació del comerç. Una quarta línia de treball és seguir promovent un model de mobilitat més sostenible, amb itineraris segurs i còmodes pels vianants arreu de la ciutat, amb nous eixos de vianants o carrers amb àmplies voreres, l’implantació de més carrils bici, major cobertura del transport públic, i uns marcats eixos viaris que permetran ajustar millor el trànsit a les vies per on circula.
Els grans projectes del POUM són el World Trade Center Igualada amb oficines i Palau Firal, la Reconversió del Barri de les Adoberies amb canvi d’usos d’industrial a residencial, i que les noves zones residencials incloguin comerços, per així evitar desplaçaments amb cotxe quan aprop de casa podem anar a comprar.
Això són algunes pinzellades del POUM, que es pot consultar a l’Ajuntament als matins, i que està penjat a la pàgina web de l’Ajuntament d’Igualada. Per poder-hi fer observacions, suggeriments o queixes fins el 30 de setembre es poden fer arribar. Ja s’han fet dues reunions per explicar el Pla a la ciutadania, la primera amb els consellers/es de districte i entitats, i la segona al Museu comarcal oberta a tots els ciutadans i ciutadanes el passat dijous. Seria molt positiu fer una ullada al document per saber cap on anem, quina ciutat volem tenir en el futur, per què ara és el moment de definir-la, i entre tots/es ho podem fer.Per últim, voldria felicitar els redactors del Pla per la feina feta i agrair-los per endavant la paciència davant els suggeriments i observacions que arribin, que esperem siguin en la línia de marcar un model de ciutat de millor futur col·lectiu.