dimecres, 17 de setembre del 2008

LIDERATGES DE CELOFAN - 14/05/2008 -

Crec fermament que la política és un important instrument de transformació de la societat, de millora del benestar dels ciutadans i ciutadanes, i és des d’aquesta convicció d’utilitat de la política que els debats que certes persones volen obrir em resulten inútils, o si més no, innecessaris.

Un exemple el tenim l’últim dimecres del mes d’abril, fa dues setmanes. L’Ajuntament d’Igualada va acollir els alcaldes i alcaldesses de Prats de Rei, Piera, la Pobla de Claramunt, Vilanova del Camí i Igualada, vora les 12 del migdia, l’hora que setmana rera setmana el govern municipal d’Igualada es troba amb la premsa i els fa arribar les informacions de les accions de govern. Així, es va aprofitar aquesta trobada amb la premsa per fer la presentació pública d’un projecte, el projecte VIVEX, que vol aprofitar les potencialitats dels municipis participants, de quatre colors polítics diferents, per tal de crear espais on assessorar el naixament i creixement d’empreses locals. VIVEX vol aprofitar les sinèrgies que es creen a l’unir l’esforç de diversos municipis, ajudant aquelles persones que vulguin crear la seva empresa, a través de cedir-los un espai, i gràcies a les diferents característiques dels municipis, els camps d’activitat són molt amplis: des d’empreses que treballin en un àmbit més rural com és el cas de Prats de Rei, com empreses que treballin en àmbits més urbans com a Piera o Igualada. Aquest projecte serà presentat al Pla de Dinamització comarcal que el Govern de la Generalitat catalanista i d’esquerres ha endegat, per tal de rebre’n subvencions. Això és un exemple clar de voluntats polítiques que treballen per millorar el benestar dels ciutadans/es, però més concretament, per dinamitzar l’economia dels pobles i ciutats de la comarca de l’Anoia.

Curiosament, el mateix dimecres, una hora abans de la compareixença a l’Ajuntament d’Igualada, el que televisivament s’anomena “contra – programació” (emetre un programa per treure audiència a un altre), des del Consell Comarcal compareixen el president i vice-presidents, presentant els seus projectes pel Pla de Dinamització comarcal, on només hi intervé el Consell Comarcal. Però abans de fer-ne la presentació, es van realitzar declaracions intentant acusar, sense esmentar, l’Ajuntament d’Igualada de falta de lideratge i alhora de poc interès en intentar unir esforços.

Si bé crec que és molt positiu que les administracions s’hagin mogut per elaborar projectes que busquin dinamitzar la comarca de l’Anoia, aprofitant l’oportunitat que dóna el Pla de Dinamització Comarcal, dedicar-se a crear polèmiques falses, i inútils, es mostra de molt temps lliure per pensar-les, o de no creure de veritat en els projectes presentats, i només utilitzar els projectes per criticar al govern igualadí. Llàstima, era un bon moment per sumar projectes i exigir més recursos a la Generalitat per què els ajudi a fer realitat; en tot cas no em sorprèn, si cert algun ex – regidor de l’oposició municipal es dedica a desprestigiar el projecte VIVEX només per què el presenta el govern d’Igualada, encara que un dels alcaldes del seu partit s’hagi sumat a aquest projecte engrescador.

Respecte el tema del lideratge, se’n podria parlar àmpliament, però el fet que el Consorci Sociosanitari d’Igualada, liderat per l’Ajuntament d’Igualada, exerceix el lideratge de la capital de l’Anoia amb la prestació de serveis és un exemple clar, amb projectes i equipaments a Santa Coloma de Queralt, Calaf, i la Pobla de Claramunt entre d’altres.El lideratge només per ser el primer no serveix per res, però si aquest lideratge es fa a través de serveis com l’atenció a la gent gran esdevé útil, i per tant fa realitat l’objectiu pel qual ha de servir la política, ser un instrument de millora de la societat.