dissabte, 8 de novembre del 2008

De nou, un enrenou

Després d’un cap de setmana plujós, on les castanyes calentes escalfaven les mans fredes i els panallets ocupaven la sobretaula, la setmana ha estat marcada per dos importants fets, l’aprovació dels pressupostos a l’Ajuntament d’Igualada i la victòria de Barack Obama a les eleccions presidencials als Estats Units.

Si comencem per l’últim, la ciutadania nord-americana ha escollit canviar el rumb de la seva política, injectant optimisme en les perspectives de futur tant econòmiques com socials. Ara que aquesta llarga campanya electoral ja ha arribat a la seva fi, ens hem de felicitar per què una persona de color ha accedit a la màxima representació política dels Estats Units, donant un pas de gegant cap a la normalització social, tot i que encara queda molt per fer per poder acabar amb les diferències socials i econòmiques entre blancs i negres. Amb tot, i crec que el que és el que tots busquem, el canvi més important es produeixi en la política exterior, on es deixi de provocar guerres preventives que han provocat la desestabilització del món, i també en la política econòmica, vist l’enfonsament de diversos bancs nord-americans que han estat rescatats pel govern dels EUA.

Respecte el pressupost de l’Ajuntament, ha estat complexa la seva realització, sobretot pel fet que requeria aplicar certes restriccions de recursos. Així, el pressupost resultant recull un manteniment de les subvencions a les entitats, es segueix reduint el deute de l’Ajuntament, es manté l’esforç inversor en nous serveis, i també s’augmenten les dotacions pressupostàries per les polítiques socials i de promoció econòmica. D’aquests punts, destacar la reducció del deute de l’Ajuntament, que alguns volen fer creure que està pels núvols, quan en veritat estava pels núvols l’any 1999, últim pressupost gestionat per CiU, amb un deute del 118 %; la previsió del 2009 és que el deute estigui al 101 %, molt lluny de la nefasta gestió econòmica dels governs de CiU. També sobre el deute, algú comentava que els interessos havien pujat; és evident que si els prèstecs de l’Ajuntament estan vinculats a l’euríbor, com les hipoteques, i aquest puja, els interessos també pugen. Pel que fa a despeses, s’han reduït aquelles despeses de lliure disposició, o menys importants, però s’han augmentat els recursos per Educació, Cultura, Serveis Socials, i un creixement del 19 % en el pressupost de Promoció Econòmica, a més disposar quasi 19 milions d’euros en inversions, entre les quals destaquen habitatge de protecció oficial al carrer de la Torre, de la Virtut, a Fàtima entre d’altres, oferint un major mercat de vivenda de lloguer per fer accessible el dret a l’habitatge. Una altre part de la inversió va dirigida a la construcció dels aparcaments de veïns del Barri Montserrat, Sant Crist i Pompeu Fabra, així com l’aparcament de la Masuca, dins l’idea global de racionalització d’ús del vehicle privat i millora del medi ambient de la ciutat, alhora que potenciació econòmica dels eixos comercials. Per últim, deplorar el desprestigi que es segueix sembrant a les institucions i empreses de l’Ajuntament que el grup de CiU està realitzant, i en aquest cas amb el gerent d’Igualada en Acció, l’empresa que dirigeix a totes les empreses municipals, i que actualment dirigeix el Consorci Sociosanitari d’Igualada. Ja sabem que a CiU no li agrada el Consorci per què ha fet possible els pisos tutelats per la gent gran (als quals CiU digué no), una ampliació de la residència, un centre de dia per malalts d’alzheimer, més serveis d’atenció a la gent gran a domicili, i un ampli ventall de residències i serveis arreu de la comarca. Suposo que molesta que l’Ajuntament treballi per la gent gran, i ara li ha tocat al gerent. Podríem parlar també, de la llarga crisi de la comarca de l’Anoia, i la “gran” tasca del tècnic de promoció econòmica del Consell Comarcal de l’Anoia...que és el cap de CiU a l’Ajuntament d’Igualada.