dijous, 15 de gener del 2009

HE CONEGUT EL LLUQUET -15/01/2009-

Les festes de Nadal són marcades per aquelles dates especialment assenyalades, i també els actes que hi van associats, com és el cas de la centenària Cavalcada de Reis, que com sempre ha tingut èxit absolut de públic.

Però les festes han acabat aquest any, en el meu cas, havent conegut a noves persones. Així, el propassat diumenge a la tarda vaig conèixer un pastoret anomenat Lluquet que era molt espavilat, un altre anomenat Rovelló que tenia sempre gana i por, un Jeremies que al pobre porta 50 anys perdent l’esmorzar a l’estòmac del pastoret anterior, un Satanàs i Llucifer que volen escampar el mal pel món i realitzen aparicions enmig del color vermell i de fums, ... doncs sí, he anat a veure l’última sessió d’aquesta temporada de “Els Pastorets Igualada”, temporada on es celebren 50 anys de la seva representació. Així, la representació del diumenge va ser el primer cop que les grans calderes de Pere Botero es van situar davant meu, ben ambientades en el vermell de l’infern, o que Rovelló dormia i dormia despertant-se al seu mateix somni on les figures del pessebre prenien vida. Per cert, el Lluquet tenia una bona veu, com si ja haguès practicat això de parlar en públic ... o per micròfon.

Una genial representació de l’obra de Josep Maria Folch i Torres, que ha estat ben acompanyada de balls del grup de teatre de l’esbart igualadí, com el ball de les bruixes, que més d’una persona va recordar que temps enrere va ser ella qui el feia. Des d’aquí felicitar a totes les persones que van actuar aquest diumenge, així com totes aquelles que al llarg d’aquests 50 anys han anat fent possible aquesta representació; com diu la pàgina web de “Els Pastorets Igualada”:

Els Pastorets. Un somni d'infants. El somni de dos vailets en una nit màgica com és la de Nadal. Un somni que no és res més que un conte. No podia ser res més bell que un conte d'infants. De l'infant que portem tots dintre.

Així, els Pastorets ha marcat aquest final de festes amb nota molt alta, i ara toca tornar a la normalitat laboral, que no es veurà alterada fins el mes d’abril amb la Setmana Santa. Però això, no treu que entremig tinguem festes tan nostrades com els Tres Tombs, que el dia 18 de gener es passejaran pels carrers del centre de la ciutat d’Igualada tot mostrant la seva elegància, tradició, i bellesa, i alhora llençant algun que altre caramel als infants, i no tan infants, que el matí del diumenge els vulgui acompanyar. Cal recordar que els Tres Tombs va ser declarada Festa d’Interès Turístic Nacional. Amb tot, haurem de vigilar per què “L'endemà de Sant Antoni comencen a sortir el boig i el Dimoni”.

L’altre festivitat més pròxima serà la celebració del Carnestoltes, on les disfresses i la xauxa hauran d’omplir els carrers i espais de la ciutat, a més de la Rua que esperem sigui molt participada. Així, aquestes festes tan properes ens animaran l’ambient durant els pròxims dies, i com sempre animar a tothom a ser-hi actiu.

En un altre ordre de coses, aquest mes de gener es donarà l’obertura oficial del carrer Sant Antoni Maria Claret, situat al barri de Sant Agustí. Un carrer renovat i millorat, amb millor il·luminació, amb l’instal·lació de vegetació, la reforma del paviment havent només un nivell. Un nou carrer que ha millorat de manera substancial el seu paisatge urbà, i s’espera que sigui el camí que possibiliti un canvi social, dins el marc d’actuacions del Barri de Sant Agustí, que ja ha actuat a d’altres carrers com les Travessies que uneixen el carrer de Sant Agustí amb les Rambles, i també amb l’impuls de cursos i activitats cíviques, socials i de formació, com les subvencions per la restauració de façanes o per la millora de les instal·lacions comunes dels edificis (ascensors, instal·lacions energètiques). Una actuació global per millorar aquest barri tan cèntric, tan antic, i per què no, bonic, d’Igualada.