Si es viatja a qualsevol territori, sigui estat, regió, o comarca s’adonarà que la capital és la ciutat que sol rebre més atenció, ja sigui pel fet de la capitalitat com pel pes demogràfic o econòmic, i això provoca uns certs desequilibris territorials. Però a part d’aquest ítem, l’atenció mediàtica i pública també es centra en la capital, deixant en segon terme la resta del territori, destacant només en els moments de males notícies o grans esdeveniments.
En el cas de l’Anoia, aquesta “disfunció territorial” també existeix en certa mesura, amb una gran Igualada o Conca d’Òdena que rep la major part de l’atenció mediàtica, i la resta del territori de la comarca que no és tant present als mitjans de comunicació. Aquesta poca presència a vegades va acompanyada de desconeixement de les possibles problemàtiques d’aquests territoris, o el que és el mateix amb altres paraules, “es passa” de la vida al Nord i sud de la comarca, només interessant-se pel centre del centre. Però per la resta del territori, diguem-ne el territori “ignorat”, aquest problema suposa la creació de certs recels cap a la capital, que a vegades s’hi suma una certa frustració quan el protagonisme a la premsa és petit.
Però això, mica en mica va canviant. Així, aquest mateix diari publica notícies i actes d’arreu de la comarca, destacant tant els actes d’Igualada com de Piera, o de Calaf, i també la Llacuna o Copons. Aquest fet ens permet obrir-nos a la comarca i que la comarca s’obri al centre, compartir problemàtiques, èxits i facilitar un coneixement mutu que enriqueix a tots. La Fira de Negociants i Traginers a Copons, la Matança del Porc de la Llacuna, la Fira de l’Eix de Calaf o la Fira del Sant Crist de Piera són esdeveniments que dinamitzen el territori i alhora atrauen visites a aquestes poblacions; un altre exemple seria el circuit de les festes majors que cada estiu es posa en marxa.
Però a part d’això, la capital ha de fer moviments per “conciliar-se” amb el territori, i exemples d’això ho tenim en el projecte VIVEX, on diversos municipis de la comarca com Piera, la Pobla de Claramunt, Vilanova del Camí, Prats de Rei i Igualada han unit esforços en aquest projecte de dinamització econòmica.
Un altre exemple d’exerciment de capitalitat en benefici de la comarca és l’ampliació del territori servit pel Consorci Sociosanitari d’Igualada, que ha fet possible l’existència dels Pisos Tutelats per la gent gran a Igualada, amb un nou edifici pel 2009, a més de diversos nous serveis com la Residència de malalts d’Alzheimer i altres demències; a nivell de comarca, a Masquefa s’espera fer un complex que inclogui Residència i pisos tutelats. A La Llacuna un complex sociosanitari amb Residència, apartaments per la gent gran, un casal i un centre dia, tot ben aprop i integrat a la natura. A Calaf, la gestió del Centre de Dia Casa Joan Gimferrer. A Santa Coloma de Queralt s’ha iniciat la construcció de l’ampliació de la Residència Nostra Senyora del Carme.
El darrer exemple, les al·legacions fetes per l’Ajuntament d’Igualada al Pla de Transports de Viatgers de Catalunya, on es demanava entre d’altres coses la millora de la connexió d’Igualada amb Santa Coloma de Queralt, per les necessitats hospitalàries d’aquesta població. Alguns, més aviat el primer regidor de CiU a Igualada i vice-president del Consell Comarcal, han dit que la Generalitat no ha fet cas d’Igualada i no ha millorat el transport públic amb Santa Coloma; per ser responsable de l’ens que governa la comarca ha demostrat tenir un nul coneixement del que hi passa, per què la mirada només la té al centre del centre . . . ja que al setembre de 2008 la Generalitat va posar en funcionament millores de la connexió en transport públic amb Santa Coloma de Queralt, Calaf i Jorba, ampliant el servei en dia laborable i festiu. Si això no es fer cas, bé, que s’ho faci mirar, però sobretot el fet d’utilitzar el Consell Comarcal només per fer un salt polític a Igualada demostra poca responsabilitat vers la ciutadania representada.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada