dijous, 26 de febrer del 2009

Som referència -25/02/09-

A vegades cal aixecar el cap i mirar cap a altres bandes per veure que en algunes coses destaquem, som els primers o fins i tot exemples a seguir. No es tracta de fugir d’allò que ocorre al nostre immediat voltant, sinó de veure que en algunes coses podem no anar amb el cap cot, sinó ben alt.

No em refereixo a parlar de les 929 zones blaves de Vic (tot i tenir menys cotxes que Igualada), els peixos hermafrodita que el riu Anoia ens ha donat com a prodigi de la naturalesa, o el retard històric de les infraestructures que ens connectin amb el món (essent exemple l’autovia i la seva “ràpida” execució).

Em refereixo a diversos exemples on altres municipis han imitat Igualada en les seves accions, o on Igualada n’és pionera. No fa pas gaires dies una delegació de l’Ajuntament d’Igualada visitava a Vic, i entre d’altres es va veure el complex assistencial el Nadal, que prendrà com a punt de referència els pisos tutelats del carrer Joaquima Vedruna d’Igualada (el complex Viure Bé), els quals ja foren visitats per representants de Vic el gener passat. Els pisos tutelats, actualment existeixen 66 i enguany començaran les obres de 71 més al costat de la Residència Pare Vilaseca, és un dels serveis més destacats d’atenció a la nostra gent gran que ofereix el Consorci Sociosanitari d’Igualada, i que ja han estat visitats per representants de municipis com Roses, Granollers, Tàrrega entre d’altres.

Un altre exemple, seria que recentment s’ha signat el Pacte d’Alcaldes Contra el canvi climàtic, on Igualada n’ha esdevingut un municipi impulsor. Aquest fet, sumat a la feina feta a la ciutat, va merèixer un reportatge al telenotícies migdia de TV3, on s’explicà l’esforç que s’està fent en la millora del Medi Ambient urbà a la ciutat, destacant les escales mecàniques per afavorir la connexió peatonal entre el centre i el nord del municipi, els eixos peatonals per potenciar l’anar a peu o bicicleta afavorint que es pugui anar a treballar o a l’escola sense cotxe, els cotxes híbrids de la policia local, o la millora del sistema de clavegueram i de les aigües residuals que ha possibilitat la reducció de contaminació per sulfur d’hidrogen, aspecte que ha estat destacat pel diari AVUI del dia 23 de febrer de 2009 com un exemple per reduir la contaminació. Millorar el medi ambient no és només plantar arbres, sinó incidir en aquells àmbits per reduir el consum exagerat de petroli (en forma de gasoil, gasolina, ...) que fem, i això també és una important font de llocs de treball que tenen un futur prometedor, i per tant un nou mercat on el nostre territori hi pot dir molt.

I trobaríem molts altres exemples, com el Festival de Globus Aerostàtics European Balloon Festival que cada any atrau milers de persones en veure el gran espectacle que ofereixen els globus, l’Escola Universitària de la Teneria que es referència a Europa (i al món) en l’adob de pells, la nova targeta comerç de l’UBIC que oferirà varis descomptes en botigues i també a les zones blaves i aparcaments de SIMA de la qual Igualada en serà la segona ciutat de Catalunya, entre d’altres.

No es tracta de ser un mer cofoi del positivisme, però tampoc un carca arrossegat del pessimisme que en certa manera ens ha arrossegat a quedar-nos com estem... que aixecar pols per fer coses molesta.

Per últim, dissabte vam tenir un gran carnaval, amb moltes persones disfressades, tant a la rua que creuà el centre com el carnaval infantil, amb disfresses i carrosses mol ben treballades, tant per professors com per mares i pares, als quals se’ls agraeix aquest esforç en l’elaboració d’aquestes especials vestimentes. Per cert, dissabte fins a 1.700 persones disfressades van estar al carnaval, quan a Sitges, de carnaval ben conegut, en són 2.500...queda un camí per fer, però no estem lluny, i entre tots encara en quedarà menys.