dimecres, 28 d’abril del 2010

CENDRES VOLCÀNIQUES -21/04/10-

Aquests dies Islàndia ha esdevingut l’estat més famós, i segurament beneït o maleït a la vegada segons les circumstàncies, a causa de l’explosió del volcà de nom suficientment islandès per no reproduir-lo aquí. L’espai aeri europeu s’ha enfosquit per moments, bé per dies, i ha impedit volar a centenars d’avions de manera que milers de viatgers s’han quedat a terra, provocant una certa paràlisi de l’activitat econòmica. Amb tot, aquests viatgers han acceptat les conseqüències de tot plegat d’una manera pacífica ja que no hi havia gaire marge de maniobra per part de les autoritats, i aquestes han aplicat les mesures de seguretat que l’organisme europeu de control aeri dictava. Certament, ha estat una experiència positiva veure com un organisme europeu s’ha posicionat per sobre dels governs dirigint les mesures necessàries aplicades per aquesta incidència, diguem-ne, meteorològica i geològica.

Aquests últims dies també hem tingut altres noticies importants, com és el cas de la sentència ... bé de la No sentència del Tribunal Constitucional sobre la constitucionalitat de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya. En el seu dia ja vaig comentar que em semblava vergonyós tot plegat, pels components del tribunal (alguns no hi haurien de ser i aviat altres tampoc) i pel temps que està tardant (al juny farà 6 anys que la ciutadania va votar l’Estatut) serien causes més que suficients per suspendre als actors d’aquesta obra de teatre eterna. I l’eternitat no té fi ... com a mínim conegut, i més en aquest cas.

Apart d’aquestes dues noticies, també n’hem tingut de positives, i importants. Començant per la salut, que és el principal, el Consorci Sanitari de l’Anoia (CSA) gestionarà el nou CAP Igualada Nord. Aquest fet podria semblar una obvietat, ja que CSA és el que gestiona l’Hospital d’Igualada, però no tant ja que el departament de Sanitat de la Generalitat havia convocat un concurs per la seva gestió; aquest concurs obria la porta a repetir un esquema sanitari del qual ja es tenia experiència a la ciutat i que els seus resultats no foren gaire satisfactoris, però el fet que tant l’Hospital i el nou CAP siguin gestionats pel mateix organisme públic és una major garantia pels usuaris, a la vegada que permet sumar sinèrgies entre els dos nous equipaments sanitaris, a la vegada que consolidar el salt qualitatiu del servei sanitari a la ciutat en els últims 4 anys.

Una altre noticia, la celebració de la Mostra de Teatre Infantil i Juvenil d’Igualada que ha tornat a omplir la ciutat de rialles, somriures de nens i nenes que anaven veient i gaudint de l’àmplia oferta d’obres que es feien. Tot i que l’amenaça de mal temps fou present, en certa manera no hi va haver gaires problemes permetent el correcte funcionament, amb nous espais oberts al públic com és el cas de l’Escorxador, el qual té la seva nau central restaurada i que ja comença a recuperar l’activitat, a tenir vida.

Per últim, dues breus noticies més com són l’avanç del PDI 2009-2018 sobre infraestructures de transport públic a l’àrea metropolitana i l’aprovació del Pla Territorial Metropolità de Barcelona. Tot i que no hi som administrativament, encara, preveuen actuacions que beneficiaran de manera directa i indirecta el nostre territori, com és el carril bus de la B-23 (entrada per la Diagonal), la nova connexió A-2 – B-40 (en obres), l’entrada de l’Eix transversal ferroviari al Port de Barcelona, la línia orbital (podent arribar amb tren fins Vilanova i la Geltrú sense passar per BCN), o la millora de la xarxa de metro, entre d’altres. Actuacions que tot i el temps que poden tardar donen llum a un túnel que la nostre comarca veu massa fosc.