diumenge, 17 d’octubre del 2010

Tot s’hi val? Sí home! -29/09/2010-


El passat dijous presentaven al Cercle Mercantil el Pla Estratègic de l’Anoia, un document que ha d’esdevenir el full de ruta del futur de la nostre comarca. La presentació va ser dinàmica, interessant, i deixant la mentalitat comuna al descobert: som tancats, conservadors, sense consciència de bé comú, sense buscar sinèrgies amb els municipis del costat, mirant només el benefici propi, ... i varis més. Certament tots som persones, i qui estigui lliure de tota culpa que llenci la primera pedra, però alguns acumulen un major grau de compliment d’aquests “factors”, quan mirant només el benefici propi apliquen un “tot s’hi val” per aconseguir els seus objectius, i com bé remarcava el Pla, amb aquesta tàctica hi sortim perdent tots.
Atenent a la polèmica de les zones blaves, he estat revisant el procés de naixement de SIMA (l’empresa municipal d’aparcaments), l’aparcament Igualada Nord i la configuració urbanística final (és a dir, com queda) de l’entorn del nou Hospital d’Igualada, per què prefereixo comprovar per mi mateix el que diuen uns i altres; sóc 11 anys més jove que el cap de l’oposició a l’Ajuntament d’Igualada però en canvi alguns comentaris em sembla que no coincideixen amb l’ocorregut aquests últims anys a aquella zona, o en tot cas se n’oblida de què va fer el seu grup municipal ... si som capaços de alabar la gestió de Jordi Pujol que fa 7 anys que no governa serem capaços d’acceptar que s’ha fet els últims 7 anys pels companys de partit, com a mínim.
L’empresa SIMA es va constituir el 2005 per decisió del ple municipal de l’Ajuntament el 25 d’octubre, per unanimitat (és a dir CiU, també digué sí), amb els objectius de crear aparcaments i gestionar la zona blava; cal dir que anteriorment, concretament el ple municipal del 26 de juliol de 2005 aprovava la modificació del planejament per fer possible l’aparcament soterrat de l’Hospital. L’any 2006 el ple aprova per unanimitat (és a dir, CiU també) ampliar el capital social de SIMA per fer possible l’aparcament Igualada Nord (25 d’abril), i també s’aprova per unanimitat autoritzar a SIMA que contracti un préstec amb l’Institut Català de Finances per construir l’aparcament Igualada Nord (11 de juliol); és més, el grup municipal de CiU reclama en varis plens que l’aparcament Igualada Nord entri en funcionament el més aviat possible per evitar problemes de trànsit i que pugui donar servei als usuaris. Finalment l’aparcament entra en funcionament el 2008.
I l’entorn? Tot forma part del projecte de l’Avinguda Catalunya, el qual va es va aprovar també amb els vots a favor de CiU, i que suposava dignificar l’entorn de l’Hospital amb zones verdes (concretament en un ple CiU comenta que està a favor de les zones verdes i la seva ampliació); el projecte de la zona verda ubicada a sobre de l’aparcament Igualada Nord i que va suposar canvis als carrers del voltant van ser aprovats amb els vots de CiU.
Primer, me n’alegro que a falta de projecte de ciutat per part del principal grup de l’oposició estiguin d’acord amb el de l’Entesa, i en el projecte de l’Avinguda Catalunya hagin coincidit, o això mostren les voluntats expressades en vots al ple. Però no entenc perquè critiquen allò mateix que van votar; si estaven tant en contra de SIMA, per què no hi van votar al principi? I si ho estan tant de l’aparcament? I de com ha quedat l’entorn? Però la única resposta que se m’acut és que amb al voluntat expressa de voler governar, vulguin desgastar el govern municipal induint canvis que creuen que busquen alterar la població, crear crispació, i per tant malestar. Si amb això li afegim el joc brut i anònim del seu entorn, aquesta estratègia és un tot s’hi val amb tota regla. Certament, no em puc creure el pla estratègic de l’Anoia si el responsable polític del mateix, el president del Consell Comarcal, no és capaç d’aplicar els principis que el pla cita. En el tot s’hi val no hi perd un govern, hi perd una societat. Hi perd Igualada.